Selecteer uw regio

Meer informatie

Informatie
Soorten trouwboeken
Prijzen en vergelijken
Doos met sticker

Bruidsfotografen vergelijken

Elke bruidsfotograaf heeft voor- en nadelen, en de ene fotograaf biedt weer net iets andere diensten aan dan de andere. Wanneer u bruidsfotografen gaat vergelijken zijn er verschillende dingen waar u op kunt letten, het helpt om van tevoren te bedenken welke van deze dingen belangrijk zijn.

Een aantal dingen waar u op kunt letten bij het kiezen van de bruidsfotograaf;

- Het allerbelangrijkste, is er een klik? Er zijn veel fotografen die mooie foto’s maken, maar jullie hebben de wel fotograaf de hele dag om je heen. Vaak is de fotograaf de enige ‘vreemde’ op de bruiloft. Het hebben van een klik is dus erg belangrijk.
- Het budget is belangrijk, maar echt niet het belangrijkste. Trouwfoto’s zijn heel erg persoonlijk, en u krijgt zeker spijt wanneer u voor een andere fotograaf kies alleen vanwege de prijs. De trouwdag kunt u nooit meer over doen.
- Kijk hoelang de fotograaf al ervaring heeft met het fotograferen van bruiloften.
- Kunt zelf goed bepalen hoe u alles wilt hebben, en begrijpt de fotograaf dit goed? Wanneer de fotograaf jullie aanvoelt worden de foto’s veel mooier. Wanneer dit niet zo is worden de foto’s vaak onpersoonlijk.
- Uw algemene indruk van de foto’s. Bekijk heel het portfolio van de fotograaf, en bekijk vooral foto’s van eerder gefotografeerde bruiloften om een goed beeld te krijgen van de stijl van de foto’s.
- Kunt u de foto’s helemaal naar uw wensen laten maken? Kunt u bijvoorbeeld zelf de locatie en de attributen kiezen?
- Veel fotografen hebben alleen hun beste shots op de website staan, dus probeer vooral te kijken naar de stijl van de foto’s.
- Kijk of vraag of de foto’s geretoucheerd worden, dit kan mooi zijn maar ook te gemaakt.
- Is de fotograaf fulltime bezig met zijn beroep als fotograaf, en niet iemand die naast zijn normale baan af en toe trouwfoto's maakt?
- Als de fotograaf ook de voorbereidingen gaat fotograferen, het aankleden van de bruid, de aankomst van de bruidegom, bedenk of u het wel prettig vindt wanneer er een mannelijke fotograaf bij het aankleden is.
- Wat biedt de fotograaf voor extra mogelijkheden? Zoals bedankjes, vergrotingen enzovoorts.
- Sommige fotografen bieden een pre-wedding shoot aan. Jullie raken dan alvast bekend met de fotograaf, kunnen vertellen wat jullie van de foto’s vinden, en deze foto’s kunnen eventueel gebruikt worden voor de uitnodigingen voor de bruiloft.

Wanneer u een fotograaf heeft gevonden zijn er een aantal afspraken die gemaakt moeten worden. Maak al deze afspraken ruim van tevoren, dan is er vlak voor de bruiloft in elk geval geen extra stress om de foto’s. De volgende dingen zijn handig om te bespreken met de bruidsfotograaf;

- Willen jullie de fotograaf de hele dag, of alleen tijdens de ceremonie? Willen jullie het verhaal van de complete dag, of juist wat sfeerfoto’s en details?
- Betalen jullie heel het bedrag in één keer of komt er eerst een aanbetaling?
- Maak duidelijke afspraken over de prijs van de nabestellingen.
- Vraag hoe u de foto’s krijgt, krijgt u alleen een DVD of bijvoorbeeld ook een fotoalbum?
- Wanneer u een DVD van de foto’s krijgt is het goed om te weten of dit beelden zijn in hoge resolutie, vrij van een watermerk en voor ongelimiteerd gebruik.
- Krijgt u alle foto’s die de fotograaf maakt, of alleen een selectie van de mooiste?
- Hoe gaat het fotoalbum eruit zien? Hierbij kunt u denken aan het aantal pagina’s, of u zelf bepaalt  welke foto’s hierin komen, en of u zelf de omslag en het lettertype kunt kiezen.
- Spreek van tevoren goed af of de prijs all-in is, of dat er nog extra kosten bijkomen voor bijvoorbeeld reistijd.
- Maak afspraken over eventuele zwartwit foto’s. Deze foto’s Hier kunnen later altijd nog zwart-wit foto’s van gemaakt worden, terwijl het  onmogelijk is om van een zwartwit foto een kleuren foto te maken.
- Hoe lang het duurt voor jullie de foto’s zien of krijgen?
- Wat gebeurt er bij ziekte? Regelt de fotograaf vervanging?

Wanneer alles duidelijk is afgesproken weet iedereen wat er gaat gebeuren en komt u niet meer voor verrassingen te staan.